<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3504496018675322243\x26blogName\x3dmy+incomplete+story.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://aimanhanis.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://aimanhanis.blogspot.com/\x26vt\x3d2408252855250692602', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Tutorial : transparentkan gambar menggunakan Gimp 2
Thursday, 13 December 2012 0 comments




 Hi , Assalamualaikum ~ hahaa . harini nak buat tuto pasal Gimp ni . takde gimp ? download kat sini , dah ade ? jomm , kalau takde tu , teruskan tunggu download okay ? Kita teruskan jee eh ? okayy 

1- Bukak gimp korang , 

2- File > Open , dia akan keluar macam ni , 
*Klik untuk lihat lagi jelas 
3- cari gambar yang korang nak transparents kan , 
4 - dah ? klik . dah klik , dia akan kluar mcam ni , lepas tu klik Free Select Tool ,

5- ade yang pakai Fuzzy Select Tool , tapi aku tak suka pakai yng tuh , nanti ade yg terpadam , ade lah yang tak pdam . tak fham ? korang cuba lah , nanti tau . kay , teruskan . dah klik tuh , klik dekat gmbr tu pulak . 



  
6- nampak tak yang dibulat tuh? haaa , klik jee kat bahagian korang nak klik , dah habis tuh , dia terus automatik tukar garis putus2 kan ? tunggu ..

7- Right klik > Edit > Cut , Hilang kan ? jangan risau , dia tak hilang .

8- File > New , dia akan keluar mcam ni kan ?

  
 9 - ikut anak panah tuhh , lepas tuh . Right klik > Edit > Paste , 
gambar tuh ade tak ? adekan ? haa , kalau ade yang tak lagi background korang tuh , pakai Eraser . dah ? 



10 - Dah , nak save ? tekan File > Export , ni cara nak save PNG , okay ?  
lepas klik tuh , dia akan kluar macam ni , 

haa , save lah . haduhh , tak tau nak jelas kan mcam mna . dah tau kan ? haa , kalau nak kemas kan lagi , boleh lah kemaskan kat PHOTOSHOP , okay ? haa , tak faham tnya ? byee ^_^